G7-top Biarritz - Top wordt afgesloten met gesprekken over klimaat en digitale economie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De G7-top in het Franse Biarritz gaat maandag zijn laatste dag in. Op de agenda van de leiders van de belangrijkste industrielanden staan nog heikele onderwerpen zoals de klimaatverandering en de digitale economie. Het gesprek over het klimaat kan nog vonken geven, zeker omdat de Amerikaanse president Donald Trump zich verzet tegen multilaterale deals over klimaatkwesties. Hij vreest dat die de Amerikaanse economie zullen schaden.

Over een ander netelig onderwerp, de digitale economie, botsten de VS al met Frankrijk. De Franse regering keurde eerder de digitaks goed, een taks op grote technologiebedrijven die ook Amerikaanse bedrijven treft.

Een van de belangrijkste gesprekken van de dag is dat tussen Trump en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zondag had de Amerikaanse president al persoonlijke gesprekken, onder andere met de Britse premier Boris Johnson. Ze bespraken onder meer een handelsdeal voor na de brexit.

De top zal in de namiddag afgesloten worden. Verwacht wordt dat de verschillende leiders de pers te woord zullen staan. Het is vooral uitkijken naar de conclusies van Trump en of gastheer Emmanuel Macron erin slaagt om zonder kleerscheuren deze top door te komen.

Zondag bracht de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif een onverwacht bezoek aan Biarritz, dat niet kaderde in de G7-top. Hij had er een ontmoeting met de Franse buitenlandminister en met Macron.

Bron: Belga