"Drones op Beiroet zijn oorlogsverklaring van Israël"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De twee drones die zondagmorgen neerkwamen in buitenwijken van de Libanese hoofdstad Beiroet, zijn een agressie van Israël en niet meer of minder dan een oorlogsverklaring. Dat zegt de Libanese president Michel Aoun vandaag.

"We behouden ons het recht voor ons te verdedigen want dit is een oorlogsverklaring. En daarom mogen we teruggrijpen naar ons recht op de verdediging van onze soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit", klonk het.

Twee Israëlische drones hebben het Libanese luchtruim geschonden, zo berichtte het leger gisteren. "De eerste is gevallen en de tweede is in de lucht geëxplodeerd en heeft materiële schade veroorzaakt." Onder meer een mediacentrum van Hezbollah liep schade op, zo deelde een woordvoerder van die sjiitische beweging gisteren mee.

De Libanese premier Saad al-Hariri heeft de actie al streng veroordeeld. "De nieuwe agressie betekent een bedreiging voor de stabiliteit in de regio en is een poging om de situatie te duwen in de richting van een verdere toename van de spanningen."

Libanon en buurland Israël leven al lang in onmin. Beiroet beschuldigt Israël er regelmatig van met zijn vliegtuigen en drones het Libanese luchtruim te schenden. Het Israëlische leger weigerde tot nu toe te reageren op de beschuldigingen vanuit Libanon. Israël geeft wel aan dat zijn luchtmacht in de nacht van zaterdag op zondag aanvallen heeft uitgevoerd in Syrië.

bron: Belga