Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij

Redding uitstervende witte neushoorn stap dichterbij
AFP / T. Karumba

Er zijn nog maar twee witte neushoorns in leven, maar toch lijkt er een kans te zijn dat de diersoort niet uitsterft. Keniaanse dierenartsen en wetenschappers zijn dankzij ingewikkelde voorplantingstechnieken een stap dichterbij de redding van de dieren gekomen.

De dokters hebben bij de twee vrouwelijke neushoorns in totaal tien eitjes afgenomen. Die zijn meteen daarop naar Italië overgebracht en via ivf bevrucht met het ingevroren sperma van vier overleden mannetjes. In maart 2018 overleed de laatste mannelijke witte neushoorn.

De twee wijfjes, Najin (30) en dochter Fatu van 19, kunnen echter zelf geen kalf dragen. Fatu heeft een aandoening in haar baarmoeder en Najin heeft zwakke achterpoten die complicaties kunnen veroorzaken als ze zwanger wordt.

Kunstmatige voortplantingstechnieken

Een internationale groep wetenschappers en natuurbeschermers gaat nu met behulp van zelfgebouwde kunstmatige voortplantingstechnieken via een buitenbaarmoederlijke zwangerschap proberen nageslacht van de dieren te krijgen. Het onderzoek is al enkele jaren bezig en heeft miljoenen euro’s gekost.