Vuelta - 74e Vuelta gaat van start met ploegentijdrit

Zaterdagavond gaat met een ploegentijdrit over 13,4 kilometer in Torrevieja de 74e editie van de Vuelta (Spa/WorldTour) van start. De finish volgt op 15 september in de hoofdstad Madrid. Deze Vuelta kent geen topfavoriet, na de afzeggingen van titelverdediger Simon Yates, Enric Mas, Tom Dumoulin, Chris Froome, Geraint Thomas en Giro-winnaar Richard Carapaz. Met Fabio Aru (2015), Nairo Quintana (2016) en Alejandro Valverde (2009) staan drie oud-winnaars aan de start. De Italiaan zoekt sindsdien nog altijd naar zijn vorm van weleer en hoopt in de Vuelta eindelijk komaf te maken met alle pech en blessures van de voorbije jaren. Hij beschikt over de nodige frisheid. Eindwinst lijkt moeilijk, maar misschien zit een podiumplaats er wel in.

Nairo Quintana won in 2016 en dat was ook zijn tweede en laatste eindwinst in een Grote Ronde (hij won de Giro in 2014). Sindsdien toonde hij wel nog enkele flitsen van zijn klasse door ritwinst mee te graaien in een Grote Ronde, maar meedoen voor het klassement lukte de voorbije twee jaar nog amper. De Colombiaan schuift alvast Primoz Roglic naar voren als kandidaat-winnaar. De Sloveen werd derde in de Giro en reed sindsdien niet al te veel wedstrijden meer om zich voor te bereiden op de Vuelta. Zijn Nederlandse ploegmaat Steven Kruijswijk finishte als derde op het Tourpodium.

In Torrevieja verschijnen er ook elf Belgen aan de start. Met Dylan Teuns, Philippe Gilbert, Jelle Wallays en Thomas De Gendt mogen we dromen van succes. Vorig jaar wist Wallays victorie te kraaien, ongetwijfeld wil hij dat nog een keer doen. De Gendt is dit jaar dan weer de enige renner in het peloton die de drie Grote Rondes rijdt. Dylan Teuns dubbelt eveneens. Hij won de etappe op La Planche des Belles Filles in de Tour de France en mikt ook nu op een ritzege. Vorig jaar stapelde hij de ereplaatsen op in de Vuelta met een tweede, twee derde, een vierde en een vijfde plaats in de daguitslag.

Ook van Philippe Gilbert mag één en ander worden verwacht. De Waalse Monegask werd door zijn team thuisgelaten in de Tour de France en is ongetwijfeld uit op revanche in de Vuelta waar hij in 2016 voor het laatst aan de start kwam en al vijf keer wist te juichen.

Van Edward Theuns, net niet in de Tour, mag verwacht worden dat hij zich zal mengen in de sprint. Met naast Wallays ook Sander Armée en Tosh Van Der Sande staan er bij Lotto Soudal enkele vrijbuiters aan de start en zal Tim Declercq voor Deceuninck - Quick-Step zijn werk moeten doen. Tot slot staan maken met Nathan Van Hooydonck (CCC), Harm Vanhoucke (Lotto Soudal) en Steff Cras (Katusha-Alpecin) drie renners hun debuut in een Grote Ronde.