Bosbranden Amazonegebied - Indianenchef Raoni dringt bij internationale gemeenschap aan op vertrek Bolsonaro

door
Belga
Leestijd 2 min.

De bekende Braziliaanse indianenchef Raoni heeft vrijdag de hulp van de internationale gemeenschap ingeroepen om de Braziliaanse president Jair Bolsonaro "zo snel mogelijk te doen vertrekken". Raoni houdt Bolsonaro verantwoordelijk voor de zware bosbranden die momenteel het Amazonegebied teisteren. "Ik vraag buitenlandse hulp. Jullie moeten ons helpen om hem zo snel mogelijk te doen vertrekken", zei de 89-jarige indianenchef in een interview met het Franse persagentschap AFP. "Ik wil dat er een algemene mobilisatie op gang komt om het vuur te doven", klonk het voorts.

"Wat hij met ons aan het doen is, is een ramp", verklaarde het voormalige opperhoofd van het Kayapo-volk, verwijzend naar de extreemrechtse president die de ontwikkeling van de landbouw en de mijnbouw op de grondgebieden van de inheemse bevolking ondersteunt. "Hij is degene die deze mensen, zoals de boeren, ophitst. Ze luisteren naar hem. Ze denken dat alle rechten hen toekomen en steken de bossen in brand", vervolgde Raoni, die de voorbije decennia internationale bekendheid verwierf met zijn strijd voor het behoud van het Amazoneregenwoud. "Hetzelfde geldt voor de houthakkers en de goudzoekers. Ze laten zich volledig gaan want zijn woorden zetten hen aan om het woud nog sneller te vernietigen".

In Brazilië woeden de zwaarste bosbranden sinds jaren. Sinds januari namen het vuur en de ontbossing in het grootste land van Zuid-Amerika met 83 procent toe vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar. Donderdag werden op 24 uur tijd zo'n 700 nieuwe brandhaarden geregistreerd, zo blijkt uit cijfers die het Braziliaanse onderzoeksinstituut INPE vrijdag bekendmaakte. Bolsonaro zette intussen vrijdag, onder groeiende internationale druk, het licht op groen om ook het leger te kunnen inzetten in de strijd tegen de vuurzee.

Bron: Belga