Trump hekelt "smerige" toon Deense premier over Groenland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse president Donald Trump kan de reactie van de Deense premier Mette Frederiksen op het idee dat de VS Groenland kopen, niet smaken. Hij noemde die reactie "smerig". Trump vindt het ongepast dat Frederiksen de aankoop een absurd idee noemde. "Dat is geen elegante manier om iets te zeggen", aldus de president aan journalisten in het Witte Huis. "Ze konden neen hebben gezegd, of 'we doen dat liever niet' of 'we praten er liever niet over'." Trump eist respect voor de Verenigde Staten. "Je spreekt zo niet over de Verenigde Staten, niet onder mijn bestuur", aldus de president.

Het Amerikaanse staatshoofd zou op 2 september eigenlijk een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. Trump heeft zijn bezoek aan Denemarken van volgende maand afgezegd omdat de Deense premier Mette Frederiksen heeft gezegd dat Groenland niet te koop is.

De twee landen zijn NAVO-bondgenoten en, hoewel de VS nooit een duidelijke agenda op tafel legden, werd verwacht dat onder andere over het noordpoolgebied zou worden gesproken.

Bron: Belga