Kardinaal Pell "teleurgesteld" over beslissing van rechtbank

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Australische kardinaal George Pell is "teleurgesteld" over de beslissing van de rechtbank om het beroep tegen zijn veroordeling te verwerpen. Dat heeft een woordvoerder van Pell in een mededeling laten weten. De 78-jarige Pell kreeg eerder zes jaar cel opgelegd wegens seksueel misbruik van twee koorknapen in een kathedraal in Melbourne in het midden van de jaren zestig. Zelf houdt hij zijn onschuld staande. De voormalige aartsbisschop van Melbourne en Sydney, die ook schatbewaarder van het Vaticaan was, vond de veroordeling onder andere "onredelijk" omdat ze gebaseerd is op de getuigenis van slechts een van de twee slachtoffers. Het tweede slachtoffer stierf in 2014 aan de gevolgen van een overdosis en heeft niet over het misbruik getuigd.

"Kardinaal Pell is natuurlijk teleurgesteld over de beslissing van vandaag", luidt het. "Zijn juridisch team zal het vonnis echter grondig bestuderen" met het oog op een eventueel beroep bij het High Court, de hoogste gerechtsinstantie in Australië. "Kardinaal Pell houdt zijn onschuld vol", zo staat verder in de mededeling waarin ook "zijn vele aanhangers" worden bedankt.

Een van de twee slachtoffers die Pell van misbruik beschuldigden, zei inmiddels "opgelucht te zijn met de beslissing" van de rechtbank. "Het is vier jaar geleden dat ik aangifte heb gedaan bij de politie. Het strafproces is stresserend geweest", liet het slachtoffer via zijn advocaat, Vivian Waller, weten. "De hele reis heeft mij naar plekken gebracht waarvan ik, in mijn donkerste momenten, vreesde niet te kunnen terugkeren."

bron: Belga