Selam College in Genk krijgt deze week onderwijsinspectie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Genkse Selam College - de zogenaamde islamschool - in de voormalige gebouwen van Syntra verwacht deze week de inspectiediensten van het departement Onderwijs. Tegen eind augustus moet duidelijk zijn of de school op 2 september de deuren kan openen. Dat schrijft Radio 2 Limburg en wordt door het Selam College aan Belga bevestigd. De onderwijsinspectie zal nagaan of de school voldoet aan een reeks erkenningscriteria, zoals het gebruik van Nederlands als onderwijstaal, het naleven van de Grondwet en het respecteren van de gelijkheid van vrouwen en mannen.

"Alle voorwaarden zijn vervuld. We hebben genoeg leerlingen om te kunnen starten en we hebben voor alle vakken de nodige leerkrachten gevonden. We hebben genoeg sollicitaties binnengekregen", zegt voorzitter Turgay Cankaya.

Het Selam College benadrukt dat het niet om een islamschool gaat. Volgens Cankaya is het echter niet verboden om een islamschool in België op te starten. "Iedereen kan volgens grondwetsartikel 24 een school oprichten met levensbeschouwelijke vakken, en dat kan perfect alleen islam, katholieke godsdienst of jodendom zijn", aldus Cankaya. "Ons schoolproject wordt bewust en uit onwetendheid zwart gemaakt, maar dat gaat niet lukken."

De school zegt twee levensbeschouwelijke vakken aan te bieden: enerzijds islam, anderzijds eigen cultuur en religie. "Technisch gezien zijn we dus geen islamschool, dus die kritiek klopt niet. Als een ouder zegt dat ze daarvoor kiezen, is dat perfect mogelijk in onze school. We staan open voor iedereen", stelt Cankaya.

Voor de school wordt het kort dag na het verdict van de onderwijsinspectie. "Dat is de procedure en daar kunnen wij niks aan doen. Wij hebben onze aanvraag eind maart ingediend, en we hebben nog altijd geen antwoord. Ouders vragen ook of we al een vergunning gekregen hebben, dus dat is een moeilijke situatie", besluit Cankaya.

bron: Belga