Brusselse Wetstraat is donderdag decor van afterwork voor betere luchtkwaliteit

door
Belga
Leestijd 2 min.

Burgerbeweging Bruxsel'Air, de Critical Mass en de Franstalige fietsersbond GRACQ vragen donderdag om 18.00 uur aandacht voor een betere luchtkwaliteit met een 'afterwork' op de Wetstraat. Voor de actievoerders is het bovendien het geschikte moment om de nieuwe Brusselse regering uit te nodigen en hun verzoek op tafel te leggen om de Wetstraat terug te dringen naar drie baanvakken. De actievoerders vinden dat de Wetstraat als belangrijke Brusselse verkeersader perfect de luchtvervuiling en het voornamelijk op de wagen gerichte mobiliteitsbeleid illustreert. De voetgangers, fietsers en "steppers" delen er een te smalle ruimte die voor ongevallen zorgt tussen de gebruikers, terwijl de wagens over vier rijvakken denderen.

"Of we ons nu richten op het bestrijden van luchtvervuiling, de klimaatverandering of onze stad leefbaarder willen maken voor iedereen, de Wetstraat herinrichten lijkt ons in ieder geval een sterk signaal waar Brussel nood aan heeft", stelt het burgercollectief Bruxsel'Air.

De huidige werf op de Wetstraat - er zijn werken aan de gang aan de Wet-brug - wordt donderdag het decor van een 'luchtkwaliteit-afterwork'. In de ogen van de actievoerders zijn deze werken de kans om nadien een configuratie met drie rijvakken en meer plaats voor de zwakke weggebruikers uit te testen, een aanpassing die in lijn zou staan met het gewestelijke mobiliteitsplan "Good Move".

In 2017 werd er al een soortgelijke actie gehouden in de Wetstraat. Er kwamen toen op twee rijvakken - en ook een werf )- 400 Brusselaars samen met planten, ligstoelen, picknicktafels en drank voor een feestelijk aperitiefmoment.

bron: Belga