Prins Laurent over zijn jeugd: "Filip kreeg alle aandacht en kansen"

Een interview van prins Laurent met nieuwssite Politico heeft heel wat stof doen opwaaien. Hij verweet daarin zijn ouders hem anders te behandelen dan oudere broer Filip en legde ook uit waarom hij weigerde premier Michel een hand te geven op het jongste nationaal defilé. 
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Laurent schetst in het gesprek het beeld van een traumatische jeugd, waarin ouders Albert en Paola grotendeels afwezig waren. Bovendien worstelde hij op school met dyslexie - wat tot nog toe niet geweten was. Hij kon ook moeilijk begrijpen waarom hij als Franstalige naar Nederlandstalige middelbare scholen werd gestuurd. In het Pius X-instituut in Antwerpen en later in de abdijschool van Zevenkerken, bij Brugge, leidden zijn taalachterstand en koninklijke afkomst tot pesterijen.

Hij worstelde ook met het aanvoelen dat Filip meer kansen en aandacht kreeg - Boudewijn leidde hem ook als beoogd opvolger. "Kinderen begrijpen dat niet. Dat hun oudere broer anders wordt behandeld. Daar stel je jezelf veel vragen bij." Zijn relatie met Filip zou nu wel "veel beter" zijn.

Ruzie met regering

Op de afgelopen nationale feestdag trok Laurent heel wat aandacht naar zich toe, en niet meteen in positieve zin. Hij was voortdurend met zijn smartphone in de weer, en weigerde na afloop premier Michel en andere hoogwaardigheidsbekleders een hand te geven. Daar was echter geen slechte wil mee gemoeid, aldus de prins. Hij moest dringend weg om "iemand te ontmoeten".

De royal maakt er evenwel geen geheim van dat hij kwaad is op de politici. "Ik ben een ondernemer in milieuprojecten. Maar de Belgische regering ontzegt mij mijn werk." Hij laakt hun gebrek aan medewerking om 50 miljoen euro terug te eisen die Libië aan zijn vzw verschuldigd zou zijn. Begin dit jaar schreef hij daar nog een vlammende brief over aan Michel.

Laurent en zijn team van advocaten geloven na eigen onderzoek dat de regering wel wapenleverancier FN Herstal en andere Belgische ondernemingen hielp om achterstallige gelden in Libië te recupereren. "Ik werd een inspecteur, wat niet mijn job is. Een inspecteur zoals Sherlock Holmes."