Vanasch ziet evolutie bij Red Lions: "Nu winnen we dit soort wedstrijden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Doelman Vincent Vanasch verzekerde zich gisteren met de Red Lions op het EK hockey in eigen land van een plaats in de halve finales door Engeland in de groepsfase te kloppen met 2-0, een felbevochten zege. Niet eens zo lang geleden waren dat net de wedstrijden waarin de Belgische hockeymannen weleens gedestabiliseerd raakten. Na de eind vorig jaar in India veroverde wereldtitel is de situatie anders. "Voor de Spelen in Rio verloren we dit soort wedstrijden. Na Rio speelden we gelijk en nu winnen we in zo'n omstandigheden. We zijn gegroeid dankzij die wereldtitel in Bhubaneswar. Er zit meer ervaring en vertrouwen in het team", vertelde de doelman daags na de kwalificatie.

Tegen Engeland scoorden de Red Lions in het eerste en laatste kwart, telkens na strafcorner. "Het was heel belangrijk die voorsprong zolang mogelijk vast te houden. We voelden de Engelsen beter in de wedstrijd komen en net toen scoorden we de 2-0, de genadeslag voor onze tegenstanders."

Vanasch en de Red Lions zijn aan het EK gestart met één ultieme doel: voor eigen volk voor de eerste keer de Europese titel veroveren, minder dan een jaar na de wereldtitel. "Die titel heeft mijn leven niet veranderd", bekende de doelman. "Ik speel nu met een mooie ster op mijn shirt, maar die wereldtitel brengt niet genoeg op om laat ons zeggen een huis te kopen. Het feit dat ik die wereldtitel heb kunnen behalen met deze vriendengroep, dat heeft mijn leven wel veranderd. En nu is het EK ons volgende doel. Het is fantastisch hier voor al die toeschouwers te kunnen spelen. Hopelijk zingt iedereen donderdag voor de halve finales de Brabançonne uit volle borst mee."

bron: Belga