NSZ pleit opnieuw voor verplicht afronden van álle betalingen aan kassa

door
Belga
Leestijd 2 min.

Handelaars zijn vanaf 1 december verplicht om cashbetalingen aan de kassa af te ronden tot op 0 of 5 cent. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) pleit er opnieuw voor om die verplichting ook in te voeren voor alle andere betalingen, zoals met de bankkaart. Negen op de tien handelaars zijn daar vragende partij voor, zegt het NSZ in een persbericht. Het is niet de eerste keer dat de ondernemersorganisatie de verschillende afrondingsregels die er zitten aan te komen, aanklaagt. Cashbetalingen zullen afgerond móéten worden, bij elektronische betalingen mág het, en betalingen met eco- en maaltijdcheques mogen níét worden afgerond.

"Dit zal tot heel wat onduidelijkheid leiden bij de klanten", zegt het NSZ. "Het risico is ook groot dat klanten tot op het laatste moment zullen wachten om te beslissen om cash of elektronisch te betalen, om dan finaal voor de goedkoopste oplossing te kiezen." Dat bemoeilijkt volgens de organisatie het werk van de kassabedienden en kan leiden tot vertragingen aan de kassa, zeker als de klanten ook nog een deel van het bedrag met maaltijdcheques willen betalen.

Handelaars mogen wel vrijwillig beslissen om ook elektronische betalingen af te ronden, maar volgens het NSZ gaf 95 procent van bijna 800 bevraagde handelaars aan dat niet te zullen doen. "Vooral uit schrik om klanten te verliezen", klinkt het. Klanten menen immers onterecht dat afronden voor hen nadelig is, waardoor ze zouden kunnen overstappen naar een concurrent die niet afrondt, luidt de uitleg.

Het NSZ zal er bij de bevoegde minister in de volgende federale regering op aandringen om de afronding te verplichten op alle betalingen.

Volgens de huidige plannen zal vanaf december bij betalingen in cash het eindbedrag aan de kassa steeds afgerond worden tot op 5 cent. Dat kan naar boven zijn, maar ook naar beneden. Een totaalbedrag van de inkopen van 14,32 euro bijvoorbeeld, wordt afgerond tot 14,30 euro. En 19,99 euro wordt 20 euro.

De muntstukjes van 1 en 2 cent blijven overigens wel wettige betaalmiddelen. Wie dat wil, zal ze dus nog altijd kunnen bovenhalen aan de kassa.

Bron: Belga