EK hockey (m) - Sterke Red Lions zetten favorietenstatus kracht bij met ruime zege tegen Spanje

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische nationale hockeymannen zijn het EK in eigen land vrijdag gestart met een knalprestatie. De Red Lions (FIH 2) haalden in Antwerpen meteen stevig uit tegen Spanje (FIH 9): 5-0. De Lions namen een vliegende start en Alexander Hendrickx (9.) zette de Belgen snel op 1-0 op strafcorner. België bleef op dat elan doorgaan, en toen Victor Wegnez (19.) de 2-0 nette, was de partij gespeeld. Spanje kwam dan iets beter in de match, maar kon de Belgische verdediging niet uit verband spelen. Aan de overzijde hing de 3-0 in de lucht. Tom Boon (52.) verzilverde de Belgische druk met de derde treffer, en nadien diepten opnieuw Hendrickx (54. pc) en Antoine Kina (55.) de kloof verder uit.

Engeland (FIH 6) en Wales (FIH 25) spelen hun partij van de eerste speeldag in groep A zaterdag. Zondag nemen de Belgen het op tegen Engeland, dinsdag volgt het duel met Wales.

In de andere EK-poule kijken Nederland (FIH 3), Duitsland (FIH 7), Ierland (FIH 11) en Schotland (FIH 21) mekaar in de ogen. De eerste twee van de groep stoten door naar de halve finales. De halve finales en finale staan op donderdag 22 en zaterdag 24 augustus op het programma. De Europese kampioen verovert een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

De wereldkampioenen van bondscoach Shane McLeod mikken in Antwerpen resoluut op de Europese titel. De Lions waren er in het recente verleden tweemaal kortbij. In 2013 verloren ze in Boom de finale van Duitsland, in 2017 was in Amsterdam gastland Nederland te sterk in de eindstrijd.

bron: Belga