Messi, Ronaldo en Van Dijk maken kans op award UEFA Speler van het Jaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Lionel Messi (Barcelona en Argentinië), Cristiano Ronaldo (Juventus en Portugal) en Virgil van Dijk (Liverpool en Nederland) zijn de drie overgebleven kandidaten die nog kans maken op de prijs UEFA Speler van het Jaar. Dat maakte de Europese voetbalbond bekend. Met Eden Hazard (zevende) eindigde er één Belg in de top tien. Lionel Messi pakte vorig seizoen de Spaanse landstitel met FC Barcelona, dat kon rekenen op 36 doelpunten van de Argentijnse sterspeler. In de Champions League strandde Barça in de halve finales tegen de latere winnaar Liverpool, na een onwaarschijnlijke comeback van de Reds (3-0 in Barcelona, 4-0 in Liverpool). Met 12 doelpunten kroonde Messi zich tot topschutter van het kampioenenbal. Messi kan de trofee een derde keer winnen, na 2011 en 2015.

Met Portugal won Cristiano Ronaldo de eerste editie van de UEFA Nations League. In zijn eerste seizoen bij Juventus hielp de aanvaller de Oude Dame met 21 doelpunten aan een nieuwe Italiaanse landstitel. Hij scoorde tweemaal in de kwartfinale van de Champions League tegen Ajax, dat evenwel Juve uit het kampioenenbal kegelde (1-1, 1-2). Ronaldo mocht de trofee al in 2014, 2016 en 2017 in ontvangst nemen.

Virgil van Dijk won met Liverpool de beker met de grote oren. In de met 2-0 gewonnen CL-finale tegen Tottenham hield de verdediger Harry Kane de hele wedstrijd in zijn achterzak. In de Premier League moesten de Reds erg nipt de titel aan Manchester City laten. Van Dijk schopte het met Nederland tot in de eindfase van de UEFA Nations League, waarin Oranje tweede werd.

De winnaar wordt tijdens de loting van de groepsfase van de Champions League op 29 augustus in Monaco bekendgemaakt. De laureaat wordt aangeduid door 80 coaches van clubs die vorig seizoen deelnamen aan de groepsfases van de Champions League (32) en de Europa League (48), en 55 journalisten. De rest van de top tien is nu al bekend, met een zevende plaats voor Eden Hazard. Luka Modric, de winnaar van vorig jaar, is na een teleurstellend seizoen met Real Madrid niet in de top tien te bespeuren.

Bij de vrouwen zijn de Noorse Ada Hegerberg, de Française Amandine Henry en de Engelse Lucy Bronze genomineerd. Ze treden alle drie aan voor Olympique Lyon.

bron: Belga