"MR wil niet over confederalisme praten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Franstalige liberalen van de MR weigeren over confederalisme te praten. Dat heeft ondervoorzitter Jean-Luc Crucke nog eens duidelijk gemaakt in De Ochtend op Radio 1. Hij ziet zulke onderhandelingen als de opstap naar het einde van België. "Wie dat wil, moet maar verhuizen." Crucke zit zo op de lijn van zijn partijgenote en ontslagnemend minister van Begroting Sophie Wilmès. Zij vond het dinsdag niet kunnen dat voormalig Brussels minister-president Charles Picqué "duidelijk zegt dat de PS klaar is om met de N-VA over confederalisme te onderhandelen". "Deze grote ruilhandel tussen de PS en de N-VA is gewoonweg onaanvaardbaar voor de MR", verklaarde Wilmès in La Dernière Heure.

Crucke zit dus op dezelfde lijn, al laat hij wel een opening om over institutionele zaken te praten. "Er zijn zoveel definities van confederalisme, N-VA heeft er zelf niet eens één. Over mogelijkheden om de bestuurbaarheid van het land groter te maken en het te laten, moeten we zeker kunnen spreken." Maar eerst is het aan de grootste partijen in Vlaanderen en Wallonië - de N-VA en de PS - om rond de tafel te gaan zitten, aldus Crucke. "Anders komt er geen oplossing."

Met dat laatste is ook John Crombez het eens. De sp.a-voorzitter sloot dinsdagavond in Terzake institutionele gesprekken niet uit. Als N-VA en PS rond de tafel gaan, "zal het behoud van de federale sokkel van de sociale zekerheid daarbij zeker op tafel komen. Maar als men wil spreken over de organisatie van het land zelf - of dat dan confederalisme heet of iets anders - en er is een grote partij die nodig die dat vraagt, dan moet daar even goed naar geluisterd worden."

De sp.a zelf is beschikbaar voor gesprekken, maar zal niet aan een federale regering deelnemen als ze niet nodig is om aan een meerderheid te geraken, aldus Crombez.

bron: Belga