VIDEO. Angstaanjagende 'deepfake' video Bill Hader beroert de gemoederen

Een nieuwe 'deepfake' video van komiek Bill Hader die in Tom Cruise en Seth Rogen tijdens een gesprek met David Letterman, is viraal gegaan. De overgangen zijn zo realistisch dat de meeste mensen het zelfs eng vinden.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Deepfake video's zijn zodanig digitaal gemanipuleerd dat ze iets kunnen laten zien dat nooit is gebeurd of een persoon iets kunnen laten zeggen dat hij nooit heeft gezegd. De technologie was lange tijd onvoldoende ontwikkeld om echt indruk te maken, maar dat is veranderd. De gevolgen kunnen groot zijn, want hoe weet je nog of iemand iets echt heeft gezegd of dat iets echt is gebeurd als je de beelden niet meer kunt vertrouwen?

Crtl Shift Face

Hoe ver de techniek is, bewijst YouTuber Ctrl Shift Face. Hij heeft een clip waarin Bill Hader Tom Cruise nadoet zo gemanipuleerd dat Hader op dat moment ook echt in Cruise verandert. Hetzelfde doet hij met een impressie van Seth Rogen. Op Twitter regende het geschokte reacties. Eerder was ook al politica Nancy Pelosi het slachtoffer van zo'n video.

I watched this video last night and it's still freaking me out. A deep fake where Bill Hader *turns into* Tom Cruise and Seth Rogan *while impersonating them*. (via @MohamedGhilan / Ctrl Shift Face on YouTube) pic.twitter.com/59evJ5Etfi

— Gavin Sheridan (@gavinsblog) 12 août 2019

This is as frightening as it is impressive. https://t.co/kqTMfH0TZX

— Hrishikesh Hirway (@HrishiHirway) 12 août 2019