Politie verschijnt kort ten tonele op luchthaven van Hongkong

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tientallen politieagenten verschenen vanavond even ten tonele op de internationale luchthaven van Hongkong, waar duizenden manifestanten opnieuw actievoeren. De spanning liep meteen op, maar na een kwartier trok de politie zich terug. De politie arriveerde om 23 uur lokale tijd, 17 uur Belgische tijd, uitgerust met helmen en anti-oproerschilden. De betogers begonnen samen "geef het oog terug" te roepen naar de politie, verwijzend naar de vrouw die zondag door politiegeweld verwond raakte. Ze richtten ook hun laserpennen naar de agenten, die ze ook bij eerdere betogingen gebruikten om het de politiecamera's moeilijk te maken.

Ook buiten het luchthavengebouw, waar agenten de straat naar beneden marcheerden, brak chaos uit. Manifestanten begonnen barricades te bouwen, terwijl agenten gebouw probeerden binnen te geraken.

Er werd ook pepperspray gebruikt om enkele honderden manifestanten terug te dringen, die een politiewagen die een ambulance met een gewonde man escorteerde niet wilde doorlaten. Er werden ook minstens twee mensen gearresteerd.

Vandaag wordt al voor de vijfde dag op rij actie gevoerd aan de luchthaven van Hongkong, een van de drukste ter wereld. Net als gisteren moesten er vluchten geannuleerd worden. De manifestanten protesteren tegen politiegeweld en tegen de onderdrukking van de democratie.

bron: Belga