Demonstranten opnieuw de straat op in Hongkong

door
Belga
Leestijd 1 min.

Duizenden demonstranten zijn in Hongkong voor het tiende opeenvolgende weekend op straat gekomen, om ondanks een politieverbod opnieuw te manifesteren tegen de regering. In de vroege namiddag verzamelden demonstranten zich in Victoria Park. Dat was toegestaan door de politie, maar de mars die ze van daaruit wilden starten in oostelijke richting niet.

De autoriteiten hadden ook een tweede manifestatie verboden die deze namiddag begon in de arbeiderswijk Sham Shui Po, waar duizenden mensen waren en de politie traangas inzette. Voor de derde dag op rij houden enkele honderden demonstranten ook een sit-in op de internationale luchthaven. Ze hopen bij de buitenlandse bezoekers die in Hongkong landen steun te vinden.

Later op de dag wordt geweld verwacht wanneer de betogers zich naar North Point begeven, een wijk met veel China-aanhangers waar het vorige week nog tot geweld kwam.

Het protest begon op 9 juni tegen een intussen opgeschorte wet waardoor criminelen uitgeleverd zouden kunnen worden aan China. Maar de betogers willen dat de wet definitief wordt begraven. Ook willen ze dat regeringsleider Carrie Lam verdwijnt, en dat haar opvolger verkozen wordt en niet door Peking aangeduid zoals dat gebruikelijk is. De betogers willen ook dat het geweld waarvan ze de politie beschuldigen onderzocht wordt.

Sinds Londen in 1997 afstand deed van zijn Hongkong, heeft de regio een aparte status binnen de Volksrepubliek China, onder het motto "een land, twee systemen".

Bron: Belga