Amerikaanse atleten protesteren op podium Pan-Amerikaanse Spelen tegen racisme

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee Amerikaanse atleten hebben van de podiumceremonie op de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima gebruik gemaakt om te protesteren tegen racisme en andere mistoestanden in hun land.

Floretschermer Race Imboden knielde toen het volkslied werd gespeeld na afloop van de teamcompetitie. Gwendolyn Berry, die goud won in het hamerslingeren, stak tijdens de podiumceremonie haar rechtervuist in de lucht.

"We moeten ons inzetten voor verandering", schreef Imboden op Twitter bij een foto van zijn opmerkelijke actie. "Deze week is het voor mij een eer de VS te vertegenwoordigen op de Pan Am Games, en goud en brons te winnen. Mijn trots wordt evenwel overschaduwd door de vele mistoestanden in het land dat mij zo nauw aan het hart ligt. Racisme, wapenbeheer, mishandeling van immigranten en een president die haat verspreidt staan bovenaan een lange lijst. Ik koos ervoor mijn moment op het podium op te offeren om aandacht te vragen voor deze onderwerpen, die aan bod moeten komen. Ik roep anderen op hetzelfde te doen en verandering te eisen."

Het Amerikaanse olympische comité liet inmiddels weten dat het duo een sanctie riskeert omdat politieke protestboodschappen volgens de regels niet worden toegelaten.

Colin Kaepernick uit het American Football knielde in 2016 als eerste tijdens het Amerikaanse volkslied en zette daarmee een trend in de VS. De opgestoken vuist gaat al terug van de Olympische Spelen van 1968 en de Black Power-beweging.

bron: Belga