Ook Hongkong leidt tot ruis op de lijn tussen Peking en Washington

door
Belga
Leestijd 2 min.

De krant Ta Kung Pao, die als spreekbuis van Peking geldt in Hongkong, heeft de persoonlijke informatie gepubliceerd van een Amerikaanse diplomaat in Hongkong, Julie Eadeh, en foto's van een ontmoeting van Eadeh met vertegenwoordigers van de betogers in Hongkong. "De officiële Chinese berichtgeving over onze diplomaat in Hongkong was eerder al onverantwoord, en is nu gevaarlijk", aldus Morgan Ortagus, woordvoerster van het Amerikaans ministerie voor Buitenlandse Zaken. "Dit moet stoppen." In het krantenartikel staat persoonlijke informatie over Eadeh en haar echtgenoot, zoals hun opleiding, vorige jobs op het ministerie en details over hun kinderen. Eadeh staat aan het hoofd van de politieke sectie in het Amerikaans consulaat-generaal in Hongkong.

Eerder deze week werd Eadeh gefotografeerd tijdens een ontmoeting met activisten Joshua Wong en Nathan Law. Beiden leidden ook al de protesten in Hongkong in 2014 en hadden eerder al ontmoetingen met Amerikaanse diplomaten.

"De Chinese autoriteiten weten maar al te goed dat ons consulair personeel enkel zijn job doet, net zoals diplomaten van elk ander land", aldus Ortagus. De woordvoerster haalde eerder ook al uit naar "misdadig gedrag" van China omdat privé-informatie over Eadeh werd gepubliceerd, aldus de South China Morning Post.

De afgelopen weken werd de kritiek op de activisten in Hongkong in de officiële Chinese media opgevoerd. Washington en andere "buitenlandse krachten" worden in een adem ervan beschuldigd zich te mengen in binnenlandse materie en het creëren van een "kleurenrevolutie".

"China heeft een lange geschiedenis van verbroken engagementen", aldus nog Ortagus. "Het Verdrag van Wenen verplicht hen ertoe onze diplomaten te behandelen met het gepaste respect en alle nodige stappen te nemen om aanvallen op hun persoon, hun vrijheid en waardigheid te vermijden."

Het kantoor in Hongkong van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken doet de tweets van Ortagus af als "manifeste laster tegen China die nog maar eens de gangsterlogica van de Verenigde Staten aantoont".

bron: Belga