VN waarschuwt voor hongersnood in Zimbabwe

VN waarschuwt voor hongersnood in Zimbabwe
VN waarschuwt voor hongersnood in Zimbabwe

In Zimbabwe, in zuidelijk Afrika, hebben zo’n vijf miljoen mensen -ongeveer een derde van de bevolking- nood aan voedselhulp. De helft van hen dreigt om te komen door hongersnood. De VN-Voedselorganisatie luidt hierover de noodklok. Ze heeft 331 miljoen dollar nodig om hulp te bieden en lanceert een oproep.

Als er niets ondernomen wordt, dreigt de situatie tegen begin volgend jaar nog te verergeren, waarschuwt David Beasley van het Wereldvoedselprogramma.

Zimbabwe werd vroeger nochtans de graanschuur van zuidelijk Afrika genoemd. Maar na decennia van dictatuur onder Robert Mugabe, met een zware economische en financiële crisis tot gevolg, kampt het land regelmatig met voedseltekorten. Bovendien was door de droogte de jongste oogst erg slecht. Het oosten van het land werd dan weer getroffen door de cycloon Idai. Dat bracht een vluchtelingstroom op gang.

De nieuwe president Emmerson Mnangagwa maakte van de economie nochtans een speerpunt in zijn beleid, maar tot nog toe zonder succes. Het land kampt nog altijd met een hyperinflatie. In juni lag het inflatiecijfer op 176 procent, het hoogste in tien jaar. Daarnaast zijn er regelmatig stroomtekorten.

Bron: Belga