Wedstrijddokter geeft meer details over overlijden Bjorg Lambrecht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ryszard Wisniewski, wedstrijddokter in de Ronde van Polen, gaf vandaag meer details over de laatste ogenblikken van de gisteren overleden Bjorg Lambrecht. "Net na het ongeval heb ik nog met hem kunnen communiceren", vertelde hij het Poolse agentschap PAP. "'Niet goed, slecht, slecht', zei hij. We hadden ons niet aan zo'n ernstige verwondingen verwacht. Zijn bloedsuikerspiegel was extreem laag. In de ambulance verloor hij het bewustzijn." "Als een renner valt, is er een automatische reflex om de armen uit te strekken, om de val te breken. Alles wijst erop dat Lambrecht dat niet gedaan heeft. Het was een harde klap. Zijn milt was gescheurd, zijn lever verbrijzeld. We hadden genoeg bloed bij, maar niets hielp. Hij was een kleine, magere renner en had geen beschermend kussen in de vorm van vetweefsel."

De Poolse renner Marek Rutkiewicz zag het ongeluk gebeuren. "Er zaten misschien een achttal renners tussen ons in. Ik zag hoe hij de controle over zijn fiets verloor. Meteen dook hij de gracht in. Jammer genoeg raakte hij die betonnen duiker. Hij had geen enkele kans die te ontwijken, ging er recht op af. Ik zag hem in elkaar gedoken in de gracht liggen. Aan de aankomst kregen we het vreselijke nieuws."

Vandaag stond de vierde etappe helemaal in het teken van de betreurde renner. "Het was een speciale dag, een dag van rouw", zegt koersdirecteur Czeslaw Lang. "Gisteren hebben we tot laat in de nacht gepraat over hoe we het gingen aanpakken, hoe we Lambrecht het beste konden eren. We hadden allemaal nood aan een moment van bezinning."

bron: Belga