Taliban roepen op tot boycot stembusgang en dreigen met geweld

door
Belga
Leestijd 1 min.

De radicaalislamitische taliban hebben opgeroepen tot een boycot van de presidentsverkiezingen in Afghanistan en tegelijkertijd met geweld gedreigd. De bevolking krijgt de raad weg te blijven van verkiezingsmeetings, om geen potentieel doelwit te worden. Dat blijkt uit een verklaring die de opstandelingen vandaag hebben verspreid. De presidentsverkiezingen zijn gepland voor 28 september. De eerste dag van de kiescampagne einde juli werd overschaduwd door een zware aanslag. Meer dan 20 mensen kwamen om bij de ontploffing van een bomauto voor het kantoor van Amrullah Saleh, een kandidaat voor het vicepresidentschap, in Kaboel.

De taliban willen niet weten van verkiezingen en hebben al vaker verkiezingsmeetings en stembureaus als doelwit gekozen. Volgens de VN-missie in Afghanistan (Unama) was de eerste dag van de parlementsverkiezingen in oktober vorig jaar de dag met het hoogste aantal burgerslachtoffers van 2018.

Vanwege het lopende vredesproces is het houden van verkiezingen ook binnen de bevolking omstreden. Veel Afghanen denken dat de stembusgang een mogelijke vrede met de taliban in de weg kan staan. Door de slechte veiligheidssituatie is het organiseren van verkiezingen in veel gebieden ook twijfelachtig.

Bron: Belga