Presidentskandidaat Biden: "Trump voedt haat met retoriek"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Presidentskandidaat voor de Democraten Joe Biden heeft de Amerikaanse president Donald Trump ervan beschuldigd "door haat geïnspireerd geweld te voeden met zijn retoriek". Hij zei dat in een reactie op de twee schietpartijen van afgelopen weekend in de VS. Afgelopen weekend vielen in de VS tientallen doden bij twee schietpartijen in El Paso (Texas) en Dayton (Ohio). Over de motieven van de schutter in Dayton is nog weinig bekend, maar de dader van de schietpartij in El Paso zou racistische motieven gehad hebben. Er werd een manifest van de 21-jarige teruggevonden dat wijst op een haatmisdrijf, verklaarde de politie.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wijst president Donald Trump met de vinger. Dat deed hij tijdens een evenement om fondsen te werven voor zijn campagne, in San Diego. "Als je vanuit the Oval Office een veilige haven biedt voor haat, geeft dat extremisme over heel het land bestaansrecht", zei Biden. Trump is niet persoonlijk verantwoordelijk, klonk het, maar zijn taalgebruik heeft "een belangrijke invloed". "Hij voedt door haat geïnspireerd geweld met zijn retoriek."

Biden beloofde dat hij de wapens die de daders van beide schietpartijen gebruikten, zou verbieden als hij president wordt. Maar de VS moeten ook de onderliggende haat aanpakken, zei de voormalige vicepresident. "Blank nationalisme, blanke suprematie, deze extreme ideologieën groeien en schieten wortel in Amerika", zei hij. "Deze daden gebeuren niet uit krankzinnigheid, maar uit absolute haat, en we moeten dat haat durven noemen en het confronteren."

Bron: Belga