Club Brugge, Antwerp en Gent kennen maandag eventuele tegenstanders in play-offronde

door
Belga
Leestijd 2 min.

Maandagmiddag wordt op de hoofdzetel van de Europese voetbalbond UEFA geloot voor de play-offrondes van de Champions League en de Europa League, de laatste voorronde voor de groepsfase van de Europese clubcompetities. Momenteel is nog geen enkele Belgische ploeg zeker van deelname aan die play-offrondes. Club Brugge (Champions League), Antwerp en AA Gent (Europa League) werken eerst nog een derde voorronde af, pas bij winst komen ze in de play-offronde terecht. Standard Luik is als nummer drie uit de Jupiler Pro League rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Racing Genk is als landskampioen zeker van een stek in de groepsfase van de lucratieve Champions League.

Voor Club wacht er eerst in de derde voorronde met het Oekraïense Dinamo Kiev een stugge tegenstander. De heenwedstrijd wordt dinsdagavond in het Jan Breydelstadion gespeeld, de terugwedstrijd tegen de Oekraïense vicekampioen en recente Supercup-winnaar een week later in Oekraïne. De winnaar stoot door naar de play-offronde, waar Club reekshoofd is en Basaksehir, Olympiakos, FC Bazel en LASK de mogelijke tegenstanders zijn. Blauw-zwart hoopt de eerste Belgische ploeg te worden die zich in de voorrondes via het niet-kampioenenspoor voor de groepsfase weet te plaatsen. Dat is alvast makkelijker dan vroeger, toen er meer clubs uit de grote competities voorrondes moesten afwerken, terwijl zij nu rechtstreeks geplaatst zijn voor de groepsfase. Bij een Brugse nederlaag is er nog altijd het vangnet van de groepsfase van de Europa League.

In die Europa League mag Antwerp komende week aan de slag, voor zijn eerste Europese wedstrijd in 25 jaar. In het najaar van 1994, iets meer dan een jaar na de verloren finale op Wembley, speelde Antwerp voor het laatste Europees voetbal. In de eerste ronde van de toenmalige UEFA Cup gingen ze er toen uit tegen Newcastle United, destijds absolute top in Engeland. In 1997 was er wel nog een Intertoto-campagne. Donderdag zakt het Tsjechische Viktoria Plzen naar het Koning Boudewijnstadion af, alwaar Antwerp zijn Europese wedstrijden dit seizoen zal afwerken. De return wordt een week later in Tsjechië gespeeld, de winnaar mag naar de play-offronde. Daar is The Great Old reekshoofd en zijn de mogelijke tegenstanders Thun, Spartak Moskou, Molde, Aris Thessaloniki, Lokomotiv Plovdiv, Straatsburg, Mariupol, AZ, Neftçi en Bnei Yehuda Tel-Aviv.

Voor AA Gent, dat het in de tweede voorronde al bij al vlot haalde van het Roemeense Viitorul Constanta, wacht in de derde voorronde het Cypriotische AEK Larnaca. Bij winst zijn de Buffalo's reekshoofd en is Universitatea Craiova, AEK Athene, Rijeka, Abderdeen, CSKA Sofia, Zorya Luhansk, Norrköping of Hapoel Beer-Sheva de laatste tegenstander op weg naar de groepsfase.

Bron: Belga