Kartonnen rietjes McDonald's zijn dan toch niet recycleerbaar

De kartonnen rietjes bij fastfoodketen McDonald's kunnen niet gerecycleerd worden. Dat schrijven verschillende Britse media, op basis van een interne memo die de krant The Sun kon inkijken. McDonald's prees de nieuwe rietjes nochtans aan als "milieuvriendelijk", maar volgens insiders ging het hier veeleer om een marketingstunt. Het bedrijf zegt "op zoek te zijn naar een oplossing".
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

In september vorig jaar werden in alle McDonald's-vestigingen in het Verenigd Koninkrijk plastic rietjes verbannen. Ook in Brussel werd een gelijkaardig proefproject gelanceerd, waarbij de plastic rietjes vervangen werden door kartonnen exemplaren. In het VK alleen al gaat het om 1,8 miljoen rietjes per dag, aldus The Sun, dus de maatregel zou wel degelijk een effect moeten hebben op de hoeveelheid afval.

Milkshake

Maar blijkbaar kloegen heel wat klanten over de kwaliteit van de kartonnen rietjes, die niet sterk genoeg bleken, in het bijzonder voor het drinken van milkshake. En dus besliste McDonald's om de rietjes te verstevigen, maar daardoor konden ze ook niet worden gerecycleerd. "Het materiaal is recycleerbaar, maar door de dikte is dit moeilijk te verwerken", zegt een woordvoerder in de krant. De kartonnen rietjes worden voorlopig dus bij het restafval gedumpt, aldus The Sun.

Petitie

Het bedrijf zegt in de krant dat het maar om een tijdelijke maatregel gaat en dat het hard op zoek is naar een oplossing. Intussen hebben al zo'n 51.000 mensen een petitie getekend om opnieuw plastic rietjes in te voeren. Milieuverenigingen van hun kant wijzen erop dat rietjes helemaal niet nodig zijn. "Lippen zijn al vele miljoenen jaren een alternatief."