Verzekeraar gaat lopen met fiscale aftrek rechtsbijstand - "Te vroeg om conclusies te trekken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is het veel te vroeg om conclusies te trekken wat betreft de nieuwe fiscaal ­aftrekbare rechtsbijstandsverzekering. Dat zegt de minister op zijn website. Verschillende kranten schreven donderdag dat de nieuwe verzekering zijn doel volledig lijkt te missen omdat in veel gevallen de verzekeraar gaat lopen met fiscale aftrek.

Vanaf 1 september kan wie een rechtsbijstandsverzekering heeft, bij de volgende belastingaangifte een belastingvermindering claimen, en dat voor een maximaal belastingvoordeel van 124 euro. De maatregel van justitieminister Koen Geens (CD&V) moet de rechtsbijstandverzekering aantrekkelijker maken, maar schiet nu al zijn doel voorbij, schrijven verschillende kranten. De grootste verzekeraar, DAS, heeft de prijs van een polis namelijk opgetrokken met 120 euro, waardoor de fiscale aftrek in de zak van de verzekeraar terecht lijkt te komen.

Minister Geens zegt donderdag dat de nieuwe regeling de competitie tussen de verzekeraars in de premiezetting en de waakzaamheid van de consumenten zal leiden tot een betere rechtstoegang. "Het is dus veel te vroeg om conclusies te trekken aan de hand van enkele voorbeelden die de omzetting betreffen van reeds bestaande, oude polissen naar het nieuwe recht."

"Indien de consument eenzijdig tot die premieverhoging verplicht wordt, kan hij zijn polis opzeggen en een nieuwe polis aangaan bij een andere verzekeraar."

Geens wijst er ook nog op dat door het opdrijven van het aantal verzekerden en door een minimale wettelijke dekking, de verzekeraars een beter kwalitatief product kunnen aanbieden aan meer consumenten, en zo de drempel voor de toegang tot het recht kunnen verlagen.

bron: Belga