Affaire-Epstein - Proces tegen Jeffrey Epstein start niet voor juni 2020

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het proces tegen de Amerikaanse multimiljardair Jeffrey Epstein, die ervan wordt beschuldigd tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt, zal niet starten voor juni 2020. Dat heeft de rechter die bevoegd is voor het dossier woensdag gezegd. De advocaten van de beschuldigde vragen zelfs uitstel tot september. Epstein was aanwezig op de hoorzitting en had geen tekenen van verwondingen. De zestiger was vorige week nog gewond teruggevonden in zijn cel in New York. Hij had verwondingen aan de hals.

Het is belangrijk dat het proces zo snel mogelijk plaatsvindt, stelde assistent-aanklager Alison Moe, die ervoor pleitte om in juni de pleidooien te starten. Maar volgens een advocaat van Epstein, Martin Weinberg, heeft de verdediging dertien maanden nodig om zich te kunnen voorbereiden. De federale rechter Richard Berman legde voorlopig 8 juni vast als startdatum voor het proces, maar dat kan nog aangepast worden.

Het openbaar ministerie in New York beschuldigt Jeffrey Epstein ervan tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt. Tussen 2002 en 2005 zou hij in New York en Florida een illegaal netwerk voor vrouwenhandel hebben uitgebouwd. Sommige meisjes zouden niet ouder dan 14 jaar geweest zijn. Epstein riskeert een celstraf tot 45 jaar, maar hij pleit onschuldig. Verwacht wordt dat de multimiljardair tot zijn proces in hechtenis zal moeten blijven.

De affaire-Epstein bracht onder meer al de voormalige Amerikaanse minister van Werk Alexander Acosta in verlegenheid. Meer dan tien jaar geleden stemde hij als toenmalig openbaar aanklager in Florida toe met een omstreden schikking, waardoor Epstein gespaard bleef van een federaal proces en een relatief lichte straf kreeg: hij bekende dat hij klanten aanbracht voor minderjarige prostituees en zat een gevangenisstraf van dertien maanden uit, deels onder een soepel regime. Acosta nam enkele weken geleden ontslag uit de regering van president Donald Trump.

Bron: Belga