Rode Duivels van WK ’86 zien documentaire Diego Maradona in première

Rode Duivels van WK '86 zien documentaire Diego Maradona in première

Jean-Marie Pfaff, Danny Veyt en Leo Van Der Elst, drie Rode Duivels die op het WK 1986 zelf getuige waren van de genialiteit van de Argentijn Diego Maradona, hebben woensdagavond samen met heel wat voetbalfanaten in Kinepolis Brussel de nieuwe documentaire “Diego Maradona” in première gezien. Een uniek portret van een rebel, held, bedrieger en god. De film vertelt het verhaal van een Argentijnse jongen die, geboren in een van de armste wijken van de hoofdstad Buenos Aires, uitgroeit tot een voetbalgod. Die goddelijke status bereikt zijn summum wanneer Diego Maradona op 5 juli 1984 voor een recordbedrag bij Napels belandt en hen de eerste landstitel bezorgt.
Gedurende zeven jaar gingen daar alle remmen los, zowel op privévlak als op het voetbalveld. ’s Werelds meest geprezen voetbalgenie en de meest disfunctionele stad van Europa waren voor elkaar gemaakt. In de documentairefilm worden dus niet enkel de successen belicht, maar ook de prijs die hij daarvoor betaalde in het woelige Napoli.
“Jaloezie is een gevaarlijk spel. Ik heb het altijd gezegd: in het voetbal heb je geen vrienden, maar alleen collega’s. Je zag het ook bij Maradona. Toen hij steun nodig had, had hij plots niemand meer”, vertelt Jean-Marie Pfaff. Toenmalig ploegmaat Leo Van Der Elst vervolgt: “Er waren veel close-ups. En het strafste vond ik de angst en de tristesse in zijn ogen.”
De documentaire werd met meer dan 500 uur aan archiefmateriaal gemaakt en krijgt de volledige steun van Maradona. De regie is van Oscarwinnaar Asif Kapadia, ook gekend van de spraakmakende documentaires “Senna” en “Amy”.

bron: Belga