Zowel studenten als leger wijzen voorstel tot dialoog in Algerije af

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zowat duizend Algerijnse studenten zijn vandaag in de hoofdstad Algiers op straat gekomen om te protesteren tegen het voorstel van de overgangsregering om een "dialooginstantie" in het leven te roepen. Ook het leger, de eigenlijke machthebber in Algerije, heeft het voorstel vandaag verworpen. In Algerije wordt al 23 weken lang geprotesteerd tegen de politiek elite in het land. Als gevolg van dat protest had president Abdelaziz Bouteflika begin april beslist om na meer dan twintig jaar afstand te doen van de macht. Zijn opvolger, interim-president Abdelkader Bensalah, schreef voor 4 juli nieuwe presidentsverkiezingen uit, maar die zijn intussen op de lange baan geschoven omdat er zich geen geldige kandidaten hebben gemeld. Intussen is de grondwettelijke termijn van de interim-president overschreden.

Om toch een politieke doorbraak te forceren, had Bensalah donderdag voorgesteld een "Nationale instantie voor dialoog en verzoening" op te richten. Dat forum moest instaan voor overleg tussen politici en burgerorganisatie. Het was de bedoeling om op die manier een oplossing te vinden voor de politieke crisis in het land en uiteindelijk tot nieuwe presidentsverkiezingen te komen.

Maar de manifestanten schieten dat voorstel af. Duizenden studenten zijn vandaag in Algiers gaan betogen om duidelijk te maken dat ze een dergelijk overleg niet zien zitten zolang de vroegere entourage van Bouteflika de dienst blijft uitmaken. "Geen dialoog met de 'bende'", zo scanderen de manifestanten. De betogers klagen ook aan dat het leger de eigenlijke macht in handen heeft gekregen.

Ook generaal Ahmed Gaïd Salah, de sterke man binnen het Algerijnse leger, ziet de dialoog niet zitten. "Er kan geen sprake van zijn om nog meer tijd te verspillen", zegt hij. Gaïd Salah pikt het niet dat het forum voor de start van de gesprekken al enkele verzoenende maatregelen had voorgesteld, zoals de vrijlating van manifestanten. "Enkel het gerecht bezit de wettelijke soevereiniteit om over hen te beslissen", zo zegt hij. "Niemand heeft het recht om zich te mengen in de werkzaamheden van het gerecht of om te proberen de uitspraak te beïnvloeden."

Bron: Belga