ACOD Spoor vraagt om Belgische spoorwegen weer om te vormen tot één bedrijf

ACOD Spoor vraagt om Belgische spoorwegen weer om te vormen tot één bedrijf

ACOD Spoor vraagt om de Belgische spoorwegen opnieuw om te vormen tot één bedrijf. De vakbond doet dat nadat De Tijd en L’Echo vandaag berichtten dat spoorwegnetbeheerder Infrabel aan de NMBS heeft gevraagd van half oktober tot half november dagelijks 100 treinen te schrappen die Brussel doorkruisen. De NMBS hekelt de laattijdige communicatie van Infrabel. “De communicatie tussen de twee spoorwegbedrijven is sinds de splitsing van de spoorwegen in 2005 een structureel probleem op managementniveau en is vooral zichtbaar in de stiptheidscijfers en de manke operationele communicatie naar de reizigers toe”, aldus ACOD Spoor.

De vakbond vergelijkt het “complexe raderwerk” van de spoorwegen met een orkest. “Alle spoorwegbedienden hebben hun eigen talenten, net als de muzikanten, en trachten samen een prachtig werkstuk af te leveren”, luidt het. “Helaas, de talenten van het spoorwegpersoneel worden volop belemmerd door de structuur van ons spoorwegbedrijf en een waterhoofd als management. In tegenstelling tot een symfonisch orkest, wordt het spoorwegpersoneel van NMBS en Infrabel geconfronteerd met twee partituren en twee dirigenten.”

ACOD Spoor pleit voor één bedrijf waar één CEO de beslissingen neemt. “Het opnieuw samenbrengen van NMBS en Infrabel (en HR Rail) in één bedrijf zou niet alleen een operationele meesterzet zijn, ook financieel zou dit een mooi verhaal zijn”, stelt de vakbond. “Dit zou dus een besparing zijn waar personeel en reizigers alleen maar bij winnen: één CEO, één raad van bestuur, één directiecomité, … en een interne communicatielijn met een eenvormige besluitvorming, zeker wat betreft noodzakelijke spoorwerken in de noord-zuidverbinding.”

bron: Belga