Tour de France - Drie Belgische ritzeges in de Tour, voor het eerst sinds 2007

door
Belga
Leestijd 2 min.

De 106e Tour de France, drie weken geleden vertrokken vanuit Brussel en een hommage aan Eddy Merckx die vijftig jaar geleden zijn eerste eindzege pakte, eindigde zondag in Parijs. De Belgen deden het dit jaar uitstekend met drie ritzeges (Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout van Aert), de beste prestatie sinds 2007. Na twee dagen Tourspektakel in Brussel en de start nadien in Binche trok het peloton richting Frankrijk. Het eerste Belgische exploot kwam er in de zesde etappe naar La Planche des Belles Filles met ritwinst voor Dylan Teuns. Thomas De Gendt hield vervolgens in de achtste rit naar Saint-Etienne het hele peloton af op weg naar een historische etappezege. En Wout van Aert maakte het Belgische succes in de tiende rit helemaal compleet, met een overwinning in de sprint in Albi.

Verder droeg Tim Wellens vijftien dagen de bolletjestrui - hij had hem overgenomen van Greg Van Avermaet die de eerste twee dagen voor zijn rekening had genomen - en was Wout van Aert vijf dagen de beste jongere.

In 2007 waren onze landgenoten uitsluitend in de sprint succesvol met zeges voor Gert Steegmans (in Gent) en Tom Boonen (in Bourg-en-Bresse en Castres). Boonen won dat jaar ook het groen. De vorige keer dat drie verschillende landgenoten een etappe wonnen dateert van 2001. Toen waren achtereenvolgens Marc Wauters, Rik Verbrugghe en Serge Baguet aan het feest.

De laatste etappezege voor deze Tour was die van Thomas De Gendt op Chalet Reynard in de twaalfde rit van de Tour in 2016.

Bron: Belga