Trump heeft belangrijke overwinning te pakken voor bouw muur

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een belangrijke overwinning geboekt met het oog op de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Het Hooggerechtshof maakte vrijdag de weg vrij voor Trump om 2,5 miljard dollar uit het budget van Defensie te halen en het geld te gebruiken voor de controversiële constructie in Californië, Arizona en New Mexico. De rechters gingen daarmee in op een verzoek van de advocaten van Trump en deden met een nipte 5-4 meerderheid een eerdere beschikking van een federale rechter in Californië teniet. De president reageerde via Twitter al uitgelaten op de uitspraak.
Trump riep medio februari nog de noodtoestand uit om zonder goedkeuring van het Congres de bouw van een muur aan de grens met Mexico te kunnen financieren. Het Congres wilde de president de benodigde som daarvoor niet geven. Door de noodtoestand uit te roepen, wilde Trump extra miljarden dollars uit de potjes van andere departementen aanspreken.
De VS-president wil harder optreden tegen illegale migratie, drugssmokkel en mensenhandel, maar stoot daarbij steeds opnieuw op juridische hindernissen. De bouw van een muur aan de grens met Mexico was een belangrijke campagnebelofte van Trump.

bron: Belga