Ngo’s roepen EU-Commissie op einde te maken aan criminalisering van hulp aan migranten

Ngo's roepen EU-Commissie op einde te maken aan criminalisering van hulp aan migranten

Een honderdtal Europese ngo’s, waaronder ook onder meer 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen uit ons land, roepen de Europese instellingen op om een einde te maken aan wat ze de criminalisering van hulp aan migranten noemen. Volgens de organisaties maakt ook België zich daar schuldig aan. De ngo’s richten zich in een open brief tot de Europese instellingen. Volgens hen wordt hulp aan migranten sporadisch tot systematisch gecriminaliseerd in elf van de 28 lidstaten. Volgens een studie van het onderzoeksplatform ReSOMA zijn er momenteel 49 onderzoeken bezig in die elf lidstaten, tegen in totaal 158 mensen, een vertienvoudiging in vergelijking met 2015, zeggen ze.

De ngo’s verwijzen onder meer naar de zaak rond de Duitse kapitein Carola Rackete, die in Italië gearresteerd werd nadat ze migranten aan boord had gelaten. Ook onder meer vrijwilligers, activisten, familie van migranten en journalisten worden geviseerd, stellen ze. In België gaat het onder meer om mensen die vluchtelingen hebben opgevangen. Vier landgenoten zijn daarvoor vrijgesproken, maar de zaak loopt nog in beroep, klinkt het.

“Dit soort zaken toont aan hoe mensen gestraft worden omdat ze de levens van migranten hebben gered of hen geholpen hebben, terwijl de Europese lidstaten daar niet toe in staat waren of het niet wilden, ondanks de verplichtingen die ze hebben onder internationaal en Europees recht.” Volgens de ngo’s blijven de zaken vaak zonder bewijs en hebben ze eerder “politieke doeleinden”, “om mensen af te schrikken om solidair te zijn en een vijandige atmosfeer tegen migranten te creëren”.

De ngo’s vragen de Europese instellingen onder meer om Europese zoek- en reddingsacties op touw te zetten om migranten te redden op zee en om te investeren in organisaties die de mensenrechten verdedigen. De lidstaten moeten dan weer stoppen met tussenkomen in humanitaire reddingsacties, zeggen ze.

bron: Belga