Cyprus stuurt Stella Kyriakides naar Europese Commissie

Cyprus stuurt Stella Kyriakides naar Europese Commissie

Cyprus draagt Stella Kyriakides naar voren als Europees Commissaris. Dat heeft president Nicos Anastasiades beslist, meldt het Cypriotische persagentschap CNA. Kyriakides zetelt al sinds 2006 in het Cypriotische parlement. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is volop bezig met de samenstelling van haar ploeg, die op 1 november uit de startblokken schiet. De Duitse wil evenveel mannen als vrouwen in haar Commissie. Cyprus doet alvast zijn duit in het zakje: president Anastasiades stelt parlementslid Stella Kyriakides voor.

Kyriakides is klinisch psychologe van opleiding en zetelt al 13 jaar in het parlement in Nicosia. Sinds 2012 zit ze ook in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa. Daar was ze ook enkele maanden voorzitster.

De Cypriotische moet net als de andere kandidaat-Eurocommissarissen nog een hoorzitting doorstaan in het Europees Parlement. Op dit moment hebben achttien lidstaten al een kandidaat genomineerd. Het gaat om elf mannen en zeven vrouwen. Wie de Belgische kandidaat-Eurocomissaris wordt, is nog niet beslist. De beslissing over die post hangt bij ons samen met de regeringsonderhandelingen.

bron: Belga