Brandweer en stadsdiensten Halle hebben handen vol met ruimen stormschade

Brandweer en stadsdiensten Halle hebben handen vol met ruimen stormschade

De brandweer Vlaams-Brabant-West en de stadsdiensten van Halle zullen vandaag, en vermoedelijk ook de komende dagen, nog heel wat werk hebben om de schade op te ruimen die gisterenavond veroorzaakt werd. Toen trok een korte maar hevige storm over Halle en liet een spoor van vernieling achter. De brandweer kreeg zo’n zeventig oproepen te verwerken van omgewaaide bomen, afgerukte takken, weggewaaide dakpannen of zonnepanelen. Vooral in het centrum van de stad, maar ook in de omgeving van het Sociaal Huis aan de Auguste Demaeghtlaan, de wijk het Windmoleken en op Stroppen hield het stormweer lelijk huis. Op de Beertsestraat en de Scheepswerfkaai kwamen bomen op de rijweg terecht. Ook de infrastructuur van de wekelijkse Stroppenconcerten liep aardig wat schade op.

“Maar organisator Halle Events liet intussen al weten dat alles in het werk wordt gesteld om het concert van nu maandag met ABBA4U te laten doorgaan”, meldt het stadsbestuur. “Gisterenavond en afgelopen nacht werd al de meest dringende schade geruimd. Maar ook vandaag hebben de brandweer en de stadsdiensten de handen vol met het opruimen van de stormschade. Daarbij wordt voorrang gegeven aan schade die een mogelijk veiligheidsrisico inhoudt. De ‘niet-dringende schade’ zal later vandaag of de volgende dagen opgeruimd worden.”

Omwille van het stormweer activeerde Binnenlandse Zaken donderdagavond het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies. Dat nummer werd intussen opnieuw afgesloten. Wie nog stormschade wil melden, kan dit het best doen via https://vlaamsbrabantwest.be/stormschade of via het telefoonnummer 02/451.49.11 van de brandweerzone Vlaams-Brabant West, aldus nog het stadsbestuur.

“Wie schade heeft opgelopen door de storm, moet zijn of haar verzekeringsmaatschappij op de hoogte brengen”, klinkt het verder. “De brandverzekering dekt immers stormschade. Maak met het oog op de aangifte en om de vergoedingsprocedure te versnellen foto’s van de schade. Hou de beschadigde goederen ook bij mocht een expertise nodig zijn. Op de website www.abcverzekering.be van Assuralia, de koepelorganisatie van verzekeraars, vind je een checklist met alle stappen die je kan ondernemen bij mogelijke stormschade.”

bron: Belga