Tweede flamingo ziet het levenslicht in Antwerpse zoo

De zoo van Antwerpen is opnieuw een flamingokuiken rijker. Ubi komt als een verrassing, zegt de zoo: het diertje kroop uit een ei waarvan de verzorgers dachten dat het een nepei was.
door
quentin.soenens
Leestijd 1 min.

Vorige week verwelkomde de zoo al Umi, een flamingokuiken dat is uitgebroed in een broedmachine. Dat gebeurt meestal zo, omdat flamingo-eieren heel fragiel zijn. De ouders krijgen een nepei van kalk, waar ze op kunnen broeden, en intussen kipt het echte ei elders uit. De totale broedtijd bedraagt 28 dagen. Daarna duurt het 72 uur voor het kuiken uitbreekt.

Maar bij de pasgeboren Ubi liep het anders. Een flamingomannetje waarvan gedacht werd dat hij zich over een kalkei ontfermde, broedde wel degelijk op een echt ei. Het kuiken kipte zelfstandig uit en trok de aandacht van de verzorgers toen het een piepgeluid begon te maken.

Grijs verenkleed

Voor de flamingo-ouders is Ubi hun eerste kuiken. Het is een sterk jong, zegt de zoo.

Pasgeboren flamingokuikens zijn spierwit van kleur. Hun eerste volle verenkleed is grijs, om na een jaar roze tot felrood te kleuren. De Antwerpse kolonie flamingo's huist op het Flamingoplein in de zoo.