Vleessector wil dat dierentransporten 's nachts mogen gebeuren

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Federatie van het Belgische Vlees (Febev) wil dat dierentransporten 's nachts mogen gebeuren, zodat de dieren vervoerd kunnen worden bij zachtere temperaturen. Bovendien zegt het al maanden aan een oplossing te werken met de dienst Dierenwelzijn om hittestress bij dieren in transport naar het slachthuis te vermijden. De federatie reageert daarmee op de ophef die was ontstaan nadat Animal Rights beelden had verspreid van dode varkens, die volgens Animal Rights door de hitte overleden zouden zijn tijdens het transport. In een reactie op de beelden van Animal Rights laat de Federatie van het Belgische Vlees weten dat ook zij een oplossing zoeken voor het dierentransport tijdens een periode van hitte. Febev wil dat er ook 's nachts vervoerd mag worden, zodat de dierentransporten bij zachtere temperaturen kunnen gebeuren. "Febev werkt al sinds maart 2019 aan een oplossing", klinkt het in een persbericht. "De bevoegdheid voor het wijzigen van de slachturen ligt evenwel bij het FAVV".

Op 23 juli ging het FAVV al akkoord met een andere uitzonderingsmaatregel voor de komende dagen. "Er werd beslist dat in het geval dat code rood voor de hitte wordt afgekondigd in ons land, er vroeger geslacht kan worden", aldus Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.

Op Europees niveau werd destijds een richtlijn uitgevaardigd over de minimum- en maximumtemperatuur waarbij dieren vervoerd mogen worden. De aanvaardbare temperatuur ligt tussen 5°C en 30°C, met een tolerantie van vijf graden boven en onder dat bereik.

bron: Belga