Vier varkens waren dood bij aankomst slachthuis Zele

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vier varkens waren gisteren al dood bij aankomst van het transport aan het slachthuis Porc Meat in Zele. Dat zegt het voedselagentschap FAVV. De eigenaar van het slachthuis verklaarde eerder vandaag dat de dieren waren afgemaakt in opdracht van het FAVV. Maar dat gebeurde enkel bij drie andere varkens die niet geschikt waren voor menselijke consumptie. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights vraagt donderdag een transportverbod bij warme temperaturen, naar aanleiding van heimelijk gefilmde beelden waarop dode varkens naast een laadkaai liggen aan het slachthuis. De dieren, die niet kunnen zweten, zouden bezweken zijn aan de hete temperaturen.

Over de doodsoorzaak geeft het FAVV geen uitsluitsel, maar vier van de varkens waren dood bij aankomst van het transport. Drie andere dieren werden door een expert ter plaatse gekeurd en moesten worden afgemaakt voordat ze geslacht konden worden, omwille van ziekten die niet met het transport te maken hadden.

Het is niet duidelijk wanneer het transport met de dode varkens aan de laadkaai van het vleesverwerkingsbedrijf is aangekomen. Maar het FAVV spreekt tegen dat transport van varkens niet 's nachts mag gebeuren, wat de Federatie van het Belgische Vlees (Febev) donderdag vraagt.

Het FAVV zegt dat er geen wetgeving bestaat die het nachtelijk transport van dieren verbiedt, maar dat de dieren bij aankomst wel gelost moeten worden en opgevangen tot ze gecontroleerd kunnen worden.

Op de beelden is een vrachtwagen van het Mechelse bedrijf Rima te zien. Dat bedrijf ontkent dat het verantwoordelijk is voor het vervoer van de dieren die gefilmd zijn.

bron: Belga