Trump stelt veto zodat wapenverkoop aan Saoedi-Arabië kan doorgaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zijn veto gesteld tegen resoluties die het Congres hadden goedgekeurd om de verkoop van wapens aan Saoedi-Arabië tegen te houden. De resoluties, die vorige week werden goedgekeurd, "zouden het wereldwijde concurrentievermogen van Amerika verzwakken en de belangrijke relaties met bondgenoten en partners ondermijnen", verklaarde Trump in een brief aan de Senaat. "Ze zouden ook de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als betrouwbare partner ondermijnen door de boodschap uit te sturen dat we onze partners en bondgenoten in de steek laten, zelfs op een moment dat de bedreigingen tegen hen toenemen." De president noemde het "zijn plicht" om de resoluties terug te sturen naar de Senaat zonder zijn goedkeuring.

De wapenverkoop werd eind mei goedgekeurd door de regering van Trump, die daarvoor het Congres had omzeild door de noodtoestand uit te roepen. De wapenleveringen zouden een urgent karakter hebben gezien de opgelopen spanningen met Iran, luidde de redenering.

Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige week voor een reeks maatregelen om de verkoop aan de Saoedi's en enkele van hun bondgenoten tegen te houden.

Het Congres verzet zich al langer tegen het beleid van het Witte Huis rond Saoedi-Arabië. In april keurde het nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten, maar Trump stelde zijn veto.

Amerikaanse beleidsmakers hekelen niet alleen het hoge dodental in Jemen, maar keren Saoedi-Arabië ook de rug toe na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Trump blijft het koninkrijk wel steunen.

Bron: Belga