Belgen in het buitenland - Logische zege voor Dendoncker en Wolverhampton, ook Straatsburg wint

Wolverhampton heeft donderdagavond zijn eerste Europese wedstrijd in net geen veertig jaar afgesloten met een overwinning. In de tweede voorronde van de Europa League boekten de Wolves, met Leander Dendoncker, 2-0 winst in de heenmatch tegen het Noord-Ierse Crusaders. Ook doelman Matz Sels won zijn thuismatch met Straatsburg. Met Leander Dendoncker aan de aftrap speelde Wolverhampton zijn eerste Europese duel sinds 1980, toen in de eerste ronde van de UEFA Cup met 3-2 verloren werd van PSV. Bijna veertig jaar later mogen de Wolves met dank aan hun zevende plaats in de voorbije Premier League-campagne opnieuw Europa in. Diego Jota (37.) luisterde de rentree op met een snoeiharde halve volley in de winkelhaak om de ban te breken. Wolverhampton domineerde, ook na de pauze, maar moest wachten tot de blessuretijd om de voorsprong te verdubbelen. Invaller Vinagre (90.+3) strafte een zeldzaam foutje van de Crusaders-doelman af. Dendoncker, die na een seizoen op huurbasis deze zomer definitief overgenomen werd van RSC Anderlecht, maakte de match vol.

Straatsburg deed in eigen huis een goede zaak door het Israëlische Maccabi Haifa te verslaan met 3-1. Doelman Matz Sels liet zich in de eerste helft verrassen door een ferm afstandsschot van Plakushchenko (39.). De Franse ploeg kwam op slag van rust wel naast de bezoekers. Habashi gleed weg in het strafschopgebied en trok zijn opponent ostentatief neer. Rood voor de Israëlische verdediger, strafschop voor Straatsburg. Ajorque (45.) miste niet. Na de pauze profiteerde de thuisploeg van het numerieke overtal. Invaller Thomasson (47.) en Martin (62.) diepten verder uit.

AZ Alkmaar nam het in eigen stadion op tegen de Zweedse bekerwinnaar Häcken. De Nederlanders konden niet profiteren van het thuisvoordeel, want met verdediger Stijn Wuytens een uur op het veld bleef het 0-0.

In Glasgow ging het Luxemburgse Niederkorn met 2-0 onderuit op het veld van de Schotse traditieclub Rangers. Aribo (20.) en Ojo (54.) scoorden voor de ploeg van Steven Gerrard. Nadien liet Tavernier vanaf de penaltystip na de boeken helemaal dicht te doen. Mayron de Almeida, die in de Europa League-voorrondes al drie keer de weg naar doel vond, speelde 90 minuten voor de Luxemburgers. Aanvaller Jacky Mmaee werd bij het begin van de tweede helft ingebracht, maar kon het tij niet keren.

De terugwedstrijden worden volgende week donderdag (1 augustus) afgewerkt.