Tour de France - Alaphilippe verliest pluimen maar geen geel, Yates pakt tweede ritwinst

door
Belga
Leestijd 3 min.

Simon Yates (Mitchelton-SCOTT) heeft zondag de vijftiende etappe in de 106e Tour de France gewonnen. Na 185 kilometer van Limour naar Foix had de 26-jarige Engelsman op de top van de Prat d'Albis 33 seconden voor op de Fransman Thibaut Pinot en de Spanjaard Mikel Landa. Xandro Meurisse was met een 22e plaats op 3:45 beste Belg. De 27-jarige Fransman Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step), elfde op 1:49, moest wat terrein prijsgeven, maar behield wel de gele leiderstrui. Hij heeft nu nog 1:35 voor op de Welshman Geraint Thomas en 1:47 op de Nederlander Steven Kruijswijk. Pinot is op 1:50 vierde, de Colombiaan Egan Bernal op 2:02 vijfde. Meurisse is op 28:25 twintigste. Tim Wellens behield de bolletjestrui, hij heeft nog 14 punten voor op Pinot. Peter Sagan blijft in het groen, Bernal in het wit.

In de laatste Pyreneeënrit kregen de renners vier stevige beklimmingen te verteren: de Col de Montségur (cat. 2), gevolgd door drie beklimmingen van eerste categorie: de Port de Lers, Mur de Péguère en de slotklim naar Prat d'Albis. In de aanloop naar al dat klimwerk regende het aanvalspogingen, maar het duurde tot de eerste col tot een groep van 28 renners een kloof kon slaan. Daarbij heel wat bekende namen die zich na de ontgoocheling van de voorbije dagen weerbaar toonden: Romain Bardet en Nairo Quintana in eerste instantie, maar verder schoven onder meer ook Bauke Mollema, Vincenzo Nibali, Michael Woods, Dan Martin en Simon Yates mee. Ondanks pogingen van onder meer Thomas De Gendt deze keer dus geen Belg bij de vluchters. In een tweede schuif kwamen nog eens acht renners aansluiten, opnieuw zonder Belgen, maar wel met Michael Matthews die als eerste voorbijkwam aan de tussenspurt.

Met een achterstand van 7:19 was Quintana in het klassement de best geplaatste renner voorin, maar Deceuninck - Quick-Step zette zich vroeg op kop om hem niet al te veel marge te gunnen. De voorsprong bedroeg vijf minuten op de top van de Port de Lers (waar Bardet toonde ook interesse te hebben voor de bolletjestrui, waarvoor drager Tim Wellens geen extra punten kon nemen), maar ging daarna weer naar beneden. Quintana toonde zich niet capabel mee te doen voor ritwinst: al op de voorlaatste klim antwoordde hij niet toen eerst Simon Geschke en daarna Simon Yates wegsnelden uit de kopgroep.

Veertig kilometer voor de streep toonde Mikel Landa zijn ambitie: hij versnelde bij de favorieten op de Mur de Péguère. Alaphilippe was intussen al zijn ploegmaats kwijt, onder wie een ontgoochelende Enric Mas, maar Team Jumbo-Visma nam de achtervolging over richting Prat d'Albis, voor de eerste maal in het Tourparcours. Yates liet daar zijn gezel Geschke in de steek, terwijl Landa over alle andere vroege vluchters raasde en daarvoor beloond werd met de Prijs van de Strijdlust.

Landa zou op zijn beurt Pinot zien terugkomen. Pinot bleef maar tempowissels doorvoeren, tot de groep van de klassementsrenners helemaal ontplofte. Alaphilippe haakte aanvankelijk aan en leek weer de grote winnaar van de dag te gaan worden omdat met Geraint Thomas en Steven Kruijswijk de nummers twee en drie uit de wielen moesten. Tot ook de gele trui zijn losgeslagen landgenoot niet kon bijhouden, terugviel naar de groep-Thomas en ook daar overboord ging. Hij zou op de streep 1:16 toegeven op Pinot, die achter de rug van Yates en voor de neus van Landa de tweede plek in de daguitslag veroverde.

Yates boekte zijn vierde zege van het seizoen. In deze Tour won hij ook al de twaalfde etappe. Eerder dit jaar bracht hij een rit in de Ruta del Sol (2.BC) en de tijdrit in Parijs-Nice (WT) op zijn palmares.

Maandag krijgen de renners een tweede rustdag. Dinsdag volgt een 177 kilmeter lange rit met start en aankomst in Nîmes, waar een massaspurt verwacht wordt.

.

bron: Belga