Dertig Tomorrowlandgangers naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht

Dertig Tomorrowlandgangers naar ziekenhuizen in de buurt overgebracht

Het Vlaams Kruis heeft tot nu toe al dertig Tomorrowlandgangers naar de drie dichtstbijzijnde ziekenhuizen overgebracht. Dat meldt Kevin Beens van het Vlaams Kruis, op basis van de laatste cijfers van vanochtend 09.00 uur. Onder hen ook de 27-jarige man die gisterenavond onwel werd aan de mainstage en later in het ziekenhuis overleed. De festivalgangers worden overgebracht naar het UZA in Antwerpen, het AZ Rivierenland in Reet en het AZ Sint-Maarten in Mechelen. “Tachtig procent van de overbrengingen gaan om controlefoto’s na trauma’s, zoals een omgeslagen enkel”, zegt Beems.

In totaal voerde het Vlaams Kruis vrijdag 1.915 verzorgingen uit op de festivalweide en de camping. “Dat aantal ligt in de lijn van de verwachtingen. In 65 tot 70 procent van de gevallen gaat het om verwondingen, bijvoorbeeld snijwonden of blaren”, legt Beems uit. “Andere interventies zijn voor inwendige problemen, wanneer mensen ziek zijn of maagproblemen hebben door onevenwichtige voeding. In een klein percentage van de gevallen gaat het om intoxicaties.”

Medewerkers van het Vlaams Kruis hebben vrijdagavond aan de mainstage een 27-jarige man moeten reanimeren, nadat die onwel was geworden. “Dat is toch een redelijk zware interventie, aangezien het leven van de persoon ervan afhangt”, klinkt het. Hoe vaak het voorkomt dat op festivals mensen moeten worden gereanimeerd, kan Beems niet zeggen. “Maar als we weten dat in Europa jaarlijks 700.000 hartstilstanden plaatsvinden, waarvan ongeveer 10.000 in België, bestaat de kans zeker dat iemand op een groot evenement moet worden gereanimeerd”, zegt Beems, die benadrukt dat de medewerkers op zo’n interventies voorbereid zijn.

De 27-jarige man uit India werd na de interventie van het Vlaams Kruis naar het UZA overgebracht, waar hij overleed. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

bron: Belga