Chinese elektrische wagen rolt in 2021 van de band in Charleroi

door
Belga
Leestijd 1 min.

De assemblage van de elektrische stadswagen van Chinese makelij 'Chloé' zal in 2021 starten in Charleroi. Dat zegt de topman van Sogepa, het investeringsfonds van het Waals gewest, vandaag aan de krant L'Echo. In oktober vorig jaar was er bij de officiële aankondiging van de komst van de Chinese constructeur Thunder Power naar de vroegere Caterpillar-site sprake van een productiestart eind 2020. De productie in Europa zal alleszins vroeger starten dan in China, zegt topman Renaud Witmeur. Daar is de productie van de berline 'Sedan' prioritair voor het bedrijf, legt hij uit.

Het Belgische filiaal van Thunder Power zal voor eind dit jaar opgericht worden. In eerste instantie pompt Sogepa 2 miljoen euro in een holding, die gevestigd is op de Britse Maagdeneilanden. Die holding pompt dan 4 miljoen in het Belgische filiaal. Dat geld moet onder meer dienen voor de stedenbouwkundige studie en de nodige aanvragen. De rest van het bedrag dat Wallonië investeert in Thunder Power, volgt op voorwaarde van het slagen van de 'Sedan' in China, dixit Witmeur. Wallonië maakt in totaal 50 miljoen euro vrij.

In 2020 zouden 90 mensen aangeworven worden. In 2021 moeten er 200 werknemers zijn en eens op volle toeren gaat het om 600 mensen. "Er is sprake van 30.000 wagens per jaar. Het spuiten, lassen en assembleren zal in Charleroi gebeuren."

Bron: Belga