Vos zet haar zegereeks verder in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marianne Vos (CCC-Liv) heeft de zesde editie van La Course (World Tour) op haar naam gebracht. De Nederlandse haalde het na een ultieme aanval in Pau voor de Canadese Leah Kirchmann en de Deense Cecilie Ludwig Uttrup. De zesde editie van La Course vond plaats op het parcours van de tijdrit in Pau, vijf rondjes van 24 kilometer met onderweg enkele heuveltjes die telkens moesten bedwongen worden. 11 rensters reden zich voor een internationaal publiek in de kijker door mee te schuiven in de vroege vlucht. Het ging om onze landgenote Sofie De Vuyst en verder nog Liane Lippert, Alexandra Manly, Karol-Ann Canuel, Jeanne Korevaar, Sarah Roy, Elise Chabbey, Nikola Nosková, Alexis Ryan, Audrey Cordon-Ragot en Évita Muzic. Veel bonus kregen ze nooit van het peloton, maximaal twee minuten.

Mitchelton-Scott nam de kop en op 50 km van het eind viel Audrey Cardon-Ragot aan toen de bonus was gezakt tot onder de minuut. Op diezelfde helling schudde even later Van Vleuten aan de boom en het peloton spatte uit elkaar. De koplopers waren er ook aan voor de moeite. Met zo'n 30 trokken ze de laatste 40 km in en een nieuwe kopgroep scheidde zich af: Soraya Paladin, Amanda Spratt, Ashleigh Moolman, Lucinda Brand en Cecile Ludwig. Maar in de laatste ronde klitte alles weer samen.

Het sein voor Spratt om het opnieuw te proberen. Liefst 20 km lang zou ze in de aanval rijden. Een tegenaanval met Vos, Brand en Van Vleuten, die counterde voor haar ploegmate Spratt, kende geen succes en ze leek op weg naar winst.

Met 12 seconden voorsprong begon ze aan de slotkilometer, maar Vos had gewerkt om de voorsprong kleiner te maken en op de slothelling kraakte Spratt. Vos maakte het perfect af voor haar team, na eerder al vier overwinningen in de Giro Rosa. Vos volgt op de erelijst Annemiek van Vleuten op. Ze won eerder de eerste editie in 2014.

Bron: Belga