Merkel veroordeelt aanvallen van Trump op Democratische parlementsleden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De recente tweets van VS-president Donald Trump, waarin die Democratische parlementsleden met een migratieachtergrond aanviel, "zijn in tegenspraak met de grootsheid" van de Verenigde Staten. Merkel beloofde de verkozenen haar onvoorwaardelijke steun. "Ik wil mij krachtig distantiëren van die aanvallen en ik ben solidair met de aangevallen vrouwen", benadrukte Merkel tijdens haar traditionele zomerpersconferentie. De Duitse bondskanselier staat al langer op gespannen voet met Trump.

Ook de Canadese premier Justin Trudeau reageerde al op de uitspraken van Trump, die de parlementsleden opriep naar hun zogenaamde land terug te keren - ook al zijn ze Amerikaanse staatsburgers. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst scandeerden zijn aanhangers bovendien "Stuur haar terug" toen Trump een van de parlementsleden opnieuw aanviel. Van die slogans nam Trump nadien afstand.

Trudeau riep zijn landgenoten op racistische uitlatingen achterwege te laten. "De opmerkingen die gemaakt werden, zijn zeer kwetsend, fout en volledig onaanvaardbaar", zei Trudeau gisteren in Montreal. In Canada moet iedereen weten dat dergelijke opmerkingen noch toegelaten, noch gesteund worden, klinkt het.

Bron: Belga