Alaphilippe wint tijdrit in de Tour, Van Aert geeft op

Alaphilippe wint tijdrit in de Tour
Alaphilippe wint tijdrit in de Tour

Gele trui Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step) heeft vandaag de dertiende etappe in de 106e Tour de France gewonnen. In een tijdrit van 27,2 kilometer in Pau was de 27-jarige Fransman 14 seconden sneller dan de Welshman Geraint Thomas. Thomas De Gendt zat lang in de hot seat, maar moest uiteindelijk met een derde plaats, op 36 seconden, vrede nemen. Wout van Aert, als topfavoriet aan de opdracht gestart, kwam in de slotkilometer zwaar ten val. Hij liep een vleeswond aan het rechterdijbeen op en moest opgeven. Zijn team meldde dat hij bij bewustzijn bleef en volgens een eerste diagnose zou hij geen breuken opgelopen hebben. Bij de tussenpunten zette hij een negende, een twaalfde en een zevende tijd neer.

In de stand heeft Alaphilippe nu 1:26 voor op Thomas, de Tourwinnaar van vorig jaar. De Nederlander Steven Kruijswijk is op 2:12 derde. De Spanjaard Enric Mas (op 2:44) en de Colombiaan Egan Bernal (op 2:52) maken de top vijf compleet. Xandro Meurisse is als twintigste op 6:10 nog altijd beste Belg.

Voor Alaphilippe is het al de twaalfde zege van het seizoen. In deze Tour won hij ook de derde etappe. Vorig jaar was hij ook al goed voor twee ritzeges in de Tour.

Zaterdag wacht de renners een korte, maar zware bergrit: 117,5 kilometer van Tarbes naar de top van de Tourmalet (19 km aan 7,4 %). De Tourmalet is de eerste col buiten categorie in deze Tour. Halfweg koers krijgen de renners de Col du Soulor (11,9 km aan 7,8 %), eerste categorie, te verteren.

bron: Belga