Republikeinse politicus: “Slaven houden maakt van jou nog geen racist”

Foto Tobis Film

Een dubieuze Facebookcomment van de Republikeinse politicus Werner Horn uit de Amerikaanse deelstaat New Hampshire doet heel wat stof opwaaien in de VS. De man schreef dat de Amerikaanse slavernij “niet racistisch” was: “Mensen hebben altijd al slaven gehouden, ras speelt daarbij geen rol”, verklaarde hij zijn comment aan The Huffington Post.

Horn reageerde met zijn comment op collega-Republikein Dan Hynes, die een artikel had gepost over een geschiedkundige die beweert dat president Donald Trump tot de meest racistische presidenten uit de vaderlandse geschiedenis behoort. Hynes had zijn bedenkingen bij het stuk: “Dit is waarom niemand de media gelooft. Als Trump de meest racistische president uit de geschiedenis van de VS is, wat zegt dat dan over alle andere presidenten die slaven bezaten?”, schreef hij.

De bewuste comment van Horn
Screenshot Facebook

Slavenmeesters

“Wacht, slaven houden maakt van jou nog geen racist…”, aldus Horn in zijn commentaar. Nadien nuanceerde hij zijn bericht bij The Huffington Post door te zeggen dat “het nooit OK is om een persoon te bezitten”. “Maar om het hele systeem als racistisch te bestempelen is een vals verhaal”, hield de man vol. Volgens Horn maakten slavenmeesters geen onderscheid tussen verschillende rassen maar lieten ze zich bij de aankoop van slaven leiden door “economische overwegingen”.

Horn is lid van het Huis van Afgevaardigden van New Hampshire. Voorzitter Stephen Stepanek heeft de uitspraken van Horn intussen veroordeeld: “Hij slaat de bal mis. (…) Slavernij was doorheen onze vaderlandse geschiedenis een racistische, onmenselijke en immorele praktijk.”