Juventus telt 75 miljoen euro neer voor Matthijs de Ligt

door
Belga
Leestijd 2 min.

Juventus en Ajax hebben officieel de transfer van Matthijs de Ligt bekendgemaakt. De negentienjarige Nederlander ondertekende in Turijn een overeenkomst voor vijf seizoenen. Ajax ontvangt 75 miljoen euro, een bedrag dat over vijf jaar gespreid wordt. Daar komen nog 10,5 miljoen euro aan bonussen bovenop. De transfer van De Ligt naar Juventus hing al een hele tijd in de lucht en werd vanmorgen definitief. Dinsdagavond landde de Nederlandse verdediger al in Turijn voor zijn medische testen, die hij gisteren aflegde.

De Ligt maakte in september 2016 zijn officieel debuut voor Ajax en kwam sindsdien tot 117 officiële duels voor de Amsterdammers, waarin hij dertien keer scoorde. In zijn eerste seizoen bereikte de verdediger, als basisspeler, meteen de finale van de Europa League, die met 2-0 verloren werd van Manchester United. De voorbije jaargang werd de kers op de taart met fantastische prestaties in de Champions League. Ajax reikte daarin erg verrassend tot de halve finales en schakelde onderweg titelverdediger Real Madrid en Juventus uit. In de halve finales leken de Ajacieden lange tijd op weg naar de finale tot Lucas Moura Tottenham in blessuretijd naar de eindstrijd trapte. De Ligt was zowel tegen Juventus als tegen Tottenham belangrijk met een kopbaldoelpunt. In eigen land veroverde Ajax wel de dubbel, met de eerste titel in vijf jaar en de eerste beker in negen jaar.

De Ligt wierp zich intussen ook bij Oranje op tot een vaste waarde. De tiener, als eerste verdediger ooit winnaar van de Golden Boy-award in 2018, telt voorlopig vijftien caps en speelde begin juni nog de volledige wedstrijd in de verloren Nations League-finale tegen Portugal (1-0).

De Ligt is de tweede steunpilaar van het succesvolle elftal van Ajax dat vertrekt. Eerder trok Frenkie de Jong al naar FC Barcelona.

bron: Belga