“Er zit spanning op de lijn tussen Open Vld en Brusselse afdeling”

Er zit spanning op de lijn tussen Open Vld en Brusselse afdeling

Er zit duidelijk spanning op de lijn tussen Open Vld en haar Brusselse afdeling. Dat bevestigt Sven Gatz, die straks de eed aflegt als Brussels minister, in De Ochtend op Radio 1. Hij benadrukt dat er wel degelijk liberale accenten in het nieuwe regeerakkoord zitten. Bovendien wijst hij erop dat tot vijfmaal toe is geprobeerd de Franstalige zusterpartij MR mee aan boord te krijgen. Maar volgens Gatz moet je als onderhandelaar op een bepaald moment verder onderhandelen. “Anders wordt je buiten gekeken”, aldus Gatz. De Brusselse liberalen stemden in met het Brusselse regeerakkoord. Gatz geeft toe dat het congres wat langer heeft geduurd en dat er ook kritische stemmen waren, maar uiteindelijk heeft volgens hem 85 procent van de leden voor het akkoord gestemd. “Ik heb goed geteld. Dat is een sterk mandaat”, aldus Gatz.

Hij geeft toe dat er spanning zit op de relatie tussen de Brusselse Open Vld en de nationale partij. Zo zou de partijtop vinden dat er te weinig liberale accenten zitten in de tekst. Bovendien zouden de Brusselse onderhandelaars – Sven Gatz en Guy Vanhengel – te weinig hebben gedaan om ook de MR mee in bad te krijgen.

Maar Gatz ontkent dat. Tot vijfmaal toe is geprobeerd de Franstalige zusterpartij aan tafel te krijgen. De laatste keer heeft partijvoorzitster Gwendlyn Rutten zelf het roer in handen genomen. Maar als je keer op keer hetzelfde signaal krijgt van PS en Ecolo, dan besef je dat het een mission impossible wordt, legt Gatz uit.

“Op een gegeven moment zeg je als onderhandelaars: er is een goed project, er is een goed regeerakkoord, er zijn nog belangrijke fiscale dingen binnen te halen. Nu moet je verder onderhandelen, anders wordt je buiten gekeken”, aldus Gatz. Bovendien wijst hij op de liberale lijnen binnen het akkord: de uitbreiding van de metro, de meertaligheid, lastenverlagingen, veiligheid en de uitrol van 5G.

“Het is beter overeen te komen dan dat er spanning is” met de nationale partijtop, gaat hij voort. “Maar op een gegeven moment moet je kiezen. Niet voor postjes, maar voor een positief stadsproject”.

Er zal alleszins nog een contact moeten plaatsvinden tussen Rutten en Gatz. De Brusselaar is immers momenteel nog minister in de Vlaamse regering. “Als de vraag zou zijn dat ik geen Vlaams minister meer kan zijn, dan heb ik daar geen enkel probleem mee. Ik heb geen enkele ambitie om beide posten te combineren”, luidt het. Al moet volgens Gatz worden bekeken “hoe ingewikkeld men het wil maken” en voor enkele weken een nieuwe minister lanceren. Daarom zou hij, in de periode van lopende zaken, beide functies nog enkele weken kunnen combineren.

bron: Belga